UWIS sukellus: Ryhmäsukellus jääpeitteen alla

UWIS kutsui paikallisia sukeltajia testaamaan järjestelmän ryhmäsukellustoimintoja. Paikkana Taivassalo, Varsinais-Suomi.

 

Tehtävä: Nauttia hyvistä sukelluksista ja yhdessäolosta. Samalla testattiin UWIS:n ryhmätoimintoja kuten automaattisia hälytyksiä, viestejä, reittipisteohjausta ja tuolloin uutta, Navigator ohjelman versiota, jossa näkyy koko ryhmä vedenalaisessa tabletissa.

Testattiinpa samalla kertaa UWIS:n käyttöä edullisen ROV:n ohjaukseenkin. Siitä kuitenkin toisella kertaa.

 

Katso video täältä: 

UWIS group dive
20190120_uwis_juhani_0002.jpg

Louhos, jossa sukellukset suoritettiin on paikallisille alan harrastajille hyvin tuttu. Sieltä löytyy turvalinjat pohjasta ja paljon mielenkiintoista nähtävää.

Korostettakoon tässä, että vaikka UWIS mahdollistaa vapaan ja langattoman navigoinnin veden alla, yksikään sukeltajista ei tukeutunut jään alla pelkästään siihen vaan kaikki turvajäjestelyt ja toimet suoritettiin kuten ennenkin.

Ensin tehtiin kolme avantoa ja luotiin lumet niiden väleiltä. Avoin jääpinta antaa hienosti valoa jään alle. Tämä on merkittävä turvallisuustekijä. Jään paksuus oli n. 40cm.

Veden lämpötila oli n. 2 astetta, näkyvyys vedessä n. 15 metriä ja maksimisyvyys noin 19m

Alla kuvat puhuvat puolestaan UWIS laitteiden sijoittelusta ja ryhmäsukelluksen nautinnoista.

Kiitos kuvista ja videoista: Mikko, Jukka, Pinja, Tatu ja Ralf

SUNP0015mod.jpg
Lähtö.jpg
Uwikset kuvissa.jpg
Snapshot - 125.png
Snapshot - 126.png
Snapshot - 127.png
Snapshot - 119.png

Tältä tilanne näytti UWIS Tracker ohjelman näytöllä kun kaikki sukeltajat lähtivät liikkeelle. Kustakin sukeltajasta näkyy alias-nimi, syvyys ja reitistä piirtyy reittiviiva.

Kun järjestelmä luo hälytyksiä tai joku niitä lähettää, sukeltajan osoitin alkaa vilkkua ja hälytys ilmestyy vasempaan reunaan pinoon. Siitä se poistuu vasta kuittauksella.

Kartalla näkyy myös poijujen sijainnit sekä yksi etukäteen määritelty kohdemerkki "GEO". Sieltä löytyy vedenalainen geokätkö, jonne voi navigoida UWIS:n avulla.

 

 

 

Snapshot - 118.png

Tässä sama sukeltajan silmin. Näkymä on Alltab:ssa olevasta ohjelmasta "Valtamer Navigator for UWIS". Tuolloin emme vielä käyttäneet taustakuvia navigoinnin pohjalla.

Sukeltaja näkee siis omat tietonsa: sijainnin, syvyyden, koordinaatit ja veden lämpötilan sekä muiden sijainnit ja syvyydet.

Hän myös näkee viestit, jotka tulee hänelle itselleen, indikaatiot muille tulevista viesteistä ja hän voi lähettää viestejä itse. UWIS tukee maksimissaan 100 paikallaan pysyvää kohdemerkkiä ja saman verran ns. dynaamista kohdemerkkiä. Jälkimmäisten sijaintia voi pinnalta käsin muuttaa sukelluksen aikana ja siten osoittaa sukeltajille uusia kohteita.

 

Alla olevat kuvat havainnollistavat tilanteen jossa sukeltaja lähetti SOS hälytyksen ja miten se nähtiin pinnalla.

Ensimmäinen kuva on kohdasta, jossa sukeltaja saa vahvistuksen itselleen, että hälytys on syntynyt. Toisessa kuvassa nähdään UWIS Tracker ohjelmalla ensin yleishälytys ja sitten heti perään ketä sen on lähettänyt.

Tämän jälkeen paikallistimme sukeltajan nopeasti siirtämällä yhden poijuista sukeltajan paikkamerkin päälle ja kairasimme jäähän reiän. Osuimme metrin tarkkuudella oikeaan paikkaan ja aikaa hälytyksestä valmiiseen reikään kesti kaksi minuuttia. 

 

Snapshot - 133.png
Snapshot - 145.png

Ryhmäkuva alla muistuttaa siitä, miten hienoa isommalla ryhmällä on aina välillä sukeltaa!

Kiitos kaikille hienosta päivästä ja turvallisista sukelluksista!

 

Ryhmäkuva.jpg