UWIS – sukeltajan paikkatieto- ja viestintäjärjestelmä

Suunnista turvallisesti veden alla

 

UWIS on vedenalaiseen paikannukseen, navigointiin ja viestintään suunniteltu järjestelmä, joka toimii kolmiomittausperiaatteella.

UWISin avulla sukeltajien sijainti voidaan määrittää veden alla muutamien metrien tarkkuudella. Se mahdollistaa myös vakioviesteihin pohjautuvan viestinnän sukellukseen osallistujien kesken.

Sukellustieto välitetään poijun kautta pintaan, jossa sukelluksen etenemistä voi seurata reaaliajassa UWIS-ohjelmiston ja selaimen kautta. Määritetty paikkatieto ja viestit välitetään kaikille sukeltajille reaaliajassa kun käytössä on vedenalainen tabletti (Alltab) navigointisovelluksella.

Tietojen tallennus auttaa sukelluksen analysoinnissa ja esimerkiksi sukellustyön johtamisessa.

Järjestelmä pystyy seuraamaan samanaikaisesti jopa 100 sukeltajaa halkaisijaltaan 1000 metrin alueella ja 150 metrin syvyydessä.

UWIS – Underwater Information Systems

Paikanna, navigoi, kommunikoi ja kerää dataa

 

Järjestelmä koostuu kolmesta pintapoijusta sekä sukelluspulloon kiinnitettävästä sukeltajayksiköstä. Osat ovat vedenalaisessa yhteydessä toisiinsa ultraäänen avulla.

uwis_units.png

Sukellusyksikkö kiinnitetään sukelluspulloon ja kytketään näyttölaitteeseen langattomasti Bluetoothin, Wifin tai induktiivisen tiedonsiirron kautta. Sukeltajayksiköiden ja masterpoijun välinen viestintä tapahtuu ultraäänen avulla. Mitat: 105 x 115 x 94 mm

Poijuissa on GPS-anturit sekä Wifi-lähettimet keskinäiseen viestintään. Sukeltajien sijainti suhteessa poijuihin määritetään kolmiomittausperiaatteella ultraäänen avulla.  Mitat: Korkeus käyttökunnossa 1,9 m, säilytyksessä 1,0 m.

Tietokoneelle asennettava UWIS Tracker ohjelmisto toimii Windows käyttöjärjestelmässä. Sen lisäksi tarvitset tietokoneelle vain WLAN-kortin.

UWIS_software.png

UWIS Pro Case – sukellusvalmis setti ryhmäsi seurantaan ja ohjaamiseen

UWIS PRO Case on käyttövalmis sukellussetti ammattilaisille.
Se sisältää kaiken tarvittavan sukellusryhmän seurantaan ja ohjaukseen.

Kestävään ja vedenpitävään SKB-kovamuovisalkkuun pakattu setti sisältää kuusi sukellusyksikköä latureineen,
kolme poijua ja kovaan käyttöön tarkoitetun Panasonic Toughbook G2 -kannettavan (valinnainen).

PRO Case voidaan ottaa suoraan käyttöön. UWIS Tracker -ohjelmisto on esiladattu tietokoneelle ja sen latauslinkki jaetaan järjestelmän ostaneille.

 

uwis_ProCase_web.png

Alltab – vedenalainen tabletti, jossa navigointi-ohjelmisto ja alusta

Alltab on vedenalainen tabletti, jossa on patentoitu kosketusnäyttö ja jota voidaan käyttää aina 150m syvyyteen asti.

Alltab on Valtamer Oy:n valmistama tuote, joka myydään UWIS:n toimittamana yhdessä UWIS järjestelmää hyödyntävän navigointisovelluksen ja asennusalustan kanssa. Asennetun UWIS Sukeltajayksikön kanssa tämä kokonaisuus on vedessä lähes neutraali nosteen osalta.

Navigointisovellus tukee mm. oman ja sukelluskavereiden sijaintitietoja, asetettujen viestien lähetyksen ja vastaanoton sekä uusen paikkatietojen tallentamisen. Taustalle voi ladata ilmaisia karttoja tai lisätä oman, paikannetun kuvan.

 

Alltab 4.0 and mounting pad 4.0 no back.png

UWIS Kaapelipoiju – vaihtoehtoinen poijuratkaisu operoitaessa aluksilta

UWIS Kaapelipoiju on vaihtoehtoinen poijuratkaisu, joka soveltuu paremmin toimintaan isommilla aluksilla.

UWIS kaapelipoijuissa lasketaan vedenalainen osa aluksen kölin alapuolelle samalla kun GNSS ja WLAN viestintä pysyy paremman kuuluvuuden alueella aluksen kansitasolla. Kaapelipoijusta löytyy kaksi versiota riippuen miten suureen tarkkuuteen paikannuksessa halutaan päästä.

 

0H7A0019 – pieni2.png

UWIS on monipuolinen

 

UWIS on jo nyt ominaisuuksiltaan kattavampi kuin vaihtoehtoiset menetelmät. UWIS Oy vastaa poijujen, sukeltajayksiköiden ja tietokoneohjelmiston päivityksistä. Järjestelmään hyödyntäviä palveluita taas kehitetään yhdessä maailman johtavien sukellustarvikevalmistajien sekä alan järjestöjen kanssa.

 

UWIS-järjestelmän ominaisuudet

 

Seurattavia sukeltajia

100

Reittipisteiden esiasetus

100

Sukellustietojen tallennus

Sijainti koordinaatteina, aika, syvyys, lämpötila jne.

Sijainnin tarkkuus

Absoluuttinen ±2,5m, suhteellinen ±0,5m

Syvyystiedon tarkkuus

±0,1m

Mitoitettu maksimisyvyys

150m

Kantama-alueen halkaisija

1000 m

Tietokoneen maksimietäisyys master-poijusta

200 m

Akkukesto vähintään

14 h (li-ion)

Langaton päivitys

Langaton lataus 4/7 h

24/7 tuotetuki

UWIS-järjestelmän toiminnot

Paikkatieto pinnan alla

UWIS seuraa sukeltajan absoluuttista tai suhteellista sijaintia veden alla muutaman metrin tarkkuudella. Sijainti välitetään masterpoijun kautta sukeltajalle itselleen, pintahenkilökunnalle sekä muille sukeltajille.

Suunta kohteeseen

UWIS kertoo suunnan ja etäisyyden sukelluspariin tai suunniteltuun nousupisteeseen. Seuranta-sovelluksella voi seurata jopa 100 yhtäaikaista sukeltajaa. Se myös tallentaa sukelluksen tiedot myöhemmin tarkasteltaviksi tai jaettaviksi.

Suunnistus reittipisteiden avulla

UWIS mahdollistaa sukelluksen suunnittelun syöttämällä järjestelmään valmiita reittimerkkejä (point of interest, POI) joilla merkitään esimerkiksi halutut kohteet ja nousukohta. Niiden avulla sukeltajat voivat edetä ennalta määrättyä reittiä.

Reittipisteiden esiasetus

Järjestelmään mahtuu jopa 100 ennalta merkittyä POI-kohdetta, joita voi tarvittaessa muokata pinnalta käsin myös sukelluksen aikana. Näyttöyksiköksi käy esimerkiksi puhelin, vedenalaiseen käyttöön tarkoitettu tabletti tai muu tuettu laite.

Kommunikointi

UWIS mullistaa sukeltajien ja pinnan välisen viestinnän. Sen avulla pintaryhmä ja sukeltajat voivat kommunikoida jopa 100 erilaisen järjestelmään ennalta syötetyn viestin tai hälytyksen avulla.

Hälytykset

UWISiin voi asettaa hälytysrajoja esimerkiksi syvyydelle, etäisyydelle sukelluspariin, sukelluksen johtajaan tai nousupisteeseen. Hälytykset ovat automaattisia ja niitä voi ottaa käyttöön oman harkinnan mukaan.

Sukelluksen seuranta

Sukellusta voi UWISin avulla seurata pinnalta käsin. Sovellus näyttää sukeltajien ja reittipisteiden sijainnit karttapohjalla sekä viestit ja hälytykset.

Viestintä ja ohjaus

Pintahenkilöstö voi ohjeistaa joko yksittäisiä sukeltajia tai koko ryhmää samanaikaisesti. UWISin kautta voi esimerkiksi kutsua sukeltajat ylös, ohjata heidät uudelle kohteelle tai muuttaa nousupistettä.