UWIS sukellus: Hylkysukellus Gribshunden

UWIS osana Gribshundenin hylyn tutkimuksia (Ronneby, Ruotsi)

 

Tehtävä: Auttaa sukeltajia navigoimaan hylyllä ja merkitsemään uusien havaintojen sijainnit. UWIS:n avulla pidetään myös kirjaa sukellusreiteistä myöhempää raportointia varten.

 

Katso video täältä: 

UWIS Gribshunden
1_karrack.jpg

Gribshunden on vuonna 1495 uponnut, Tanskan kuninkaan Hans:n sota-alus, joka oli tuona kohtalokkaana päivänä syttynyt tuleen ollessaan ankkurissa Ronnebyn edustalla olevan, Stora Ekön nimisen, saaren suojissa.

Nyt yli 500 vuotta myöhemmin monikansallinen tutkijaryhmä puhdistaa osan hylystä tavoitteena löytää lisää mielenkiintoisia yksityiskohtia ja siten mahdollistaa hylyn museoinnin myöhemmin.

UWIS tuli mukaan siinä vaiheessa kun hylystä oli jo tehty 3D-malli ja käsivarainen mittapiirros.

 

Veden lämpötila oli n. 18 astetta, näkyvyys vedessä n. 6 metriä ja maksimisyvyys noin 10m

UWIS:n tuottamaa sukellusdataa ja viestintää pystyy hyödyntämään vedenalaiseen Alltab tablettiin toteutettu ohjelma "Valtamer Navigator for UWIS". Tähän ohjelmaan voidaan asentaa georeferoitu kuva taustalle, jolloin sukeltaja voi navigoida havainnollisesti kuvan päällä. Alla olevissa kuvissa on esitetty kolme eri taustaa ohjelman näytöllä ennen sukellusta. Ensimmäisessä kuvassa on käsin piirretty hylkykuva, toisessa kaikuluotauskuva ja viimeisessä fotogrammetrialla (3D malli) toteutettu kuva.

Sukeltaja näkee paitsi oman sijaintinsa ja kulkusuuntansa niin myös muiden sukeltajien sijainnit, merkityt kohteet sekä tulevat viestit. Sukeltaja voi myös merkitä uusia kohteita ja lähettää viestejä pintaan ja toisille sukeltajille.

Alltab_drawing.jpg
Alltab_sonar.jpg
Alltab_photog.jpg
Snapshot - 216.png

Alltab on vedenalainen tabletti, joka on mitoitettu toimimaan aina 150m syvyyteen asti. Se on myös UWIS sukeltajalaitteiden mitoitussyvyys.

Sukeltaja voi pitää tablettia joko kädessään tai liittää sen esim. vedenalaiseen skootteriin. Pääasia on, että UWIS sukeltajayksikkö "näkee" pinnalla olevat UWIS sukeltajayksiköt paikkatiedon ja viestinnän toteutumiseksi. 

 

 

Snapshot - 229.png

UWIS sukeltajayksikkö kiinnitetään yleensä sukeltajan selkäpuolelle silloin kun hänen sijaintiaan seurataan vain pinnalla, eikä hän itse käytä vedenalaista näyttölaitetta.

Gribshundenilla seurattiin kolmea sukeltajaa samanaikaisesti.

 

 

 

UWIS laitteet ja PC, jossa on UWIS Tracker ohjelmisto kerää sukelluksen aikaista tietoa lokitiedostoihin. Nämä tiedot voi tallentaa KML, GeoJSON tai NMEA formaattiin ja käyttää hyväksi jälkiraportoinnissa.

Alla olevat kuvakaappaukset Google Earth Pro ohjelmasta näyttävät kahden ensimmäisen päivän sukellusten reitit karttapohjalla, johon on lisätty georeferoidut taustakuvat.

Sukeltajat kävivät merkitsemässä mielenkiintoiset kohteet ja sen jälkeen he sukelsivat vielä turvalinjat hylyn ympärillä. Näillä sukelluksilla UWIS paikkatiedon ja pohjakartan sijainnit heittivät n. 3m metriä, joka menee vielä normaalin GPS paikannuksen tarkkuuteen. Emme myöskään tienneet oliko pohjakuva paikallaan.

Track_over_drawing.PNG
Day2.PNG