UWIS Oy – sukellusjärjestelmät vedenalaiseen paikannukseen

UWIS Oy – yritysesittely

 

Vuonna 2014 perustettu UWIS Oy työskentelee aktiivisesti uuden sukeltajajärjestelmän parissa.

UWIS (UnderWater Information Systems) tuottaa reaaliaikaista 3D-paikkatietoa sukelluksesta ja jakaa sen kaikkien osallistujien kesken pinnalla ja pinnan alla.

Järjestelmän avulla sukeltajat ovat selvillä toistensa sijainnista, voivat viestiä keskenään sekä seurata ennalta-asetettuja reitti- ja kohdemerkkejä ja muita sukeltajia.

UWIS Oy:n tarina

 

UWIS on kehitetty auttamaan vedenalaisissa etsinnöissä. Se vastaa sukeltajien todelliseen tarpeeseen pystyä määrittelemään sukeltajien ja kohteiden sijainnit veden alla sekä mahdollistaa suunnitelmallisen työskentelyn tallentamalla sukelluksen aikaiset tiedot.

uto.png

Juuret Utössa

UWIS:n idea syntyi jo 1990-luvun puolivälissä Utössa, jossa järjestelmän kehittäjä Esko Jukkala seurasi paikallisten sukeltajien työtä. Ainoa paikannusjärjestelmä, joka sukeltajilla oli käytössään oli ohjausköysi. Tapahtuma ja toimivan paikannuslaitteiston puute jäivät Jukkalan mieleen.

Idea elää

Vuonna 2012 ajatus nousi taas, kun Jukkala näki televisiosta, kuinka Espanjassa etsittiin hukkuneen suomalaisen urheilusukeltajan ruumista. Silloin hän alkoi miettiä, miten saataisiin varmistettua, että sukeltajat pystyvät tutkimaan koko etsintäalueen.

uwis_sketch.png
sukeltajat.png

Valmiiksi prototyypiksi

Lähtökohtana oli ajatus siitä, että sukeltajan tulisi jatkuvasti olla selvillä omasta ja muiden ryhmän jäsenten sijainnista. Jo aiemmin Jukkala oli kokeillut ultraäänen käyttöä vedenalaiseen viestintään. Nyt nuo kokeilut jalostuivat kolmiomittaukseen pohjautuvaksi järjestelmäksi ja ensimmäiset prototyypit saatiin kokeiluun 2015.

Tarina jatkuu…