UWIS sukellus: Pelastusharjoitus

UWIS pelastusharjoituksessa (Varsinais-Suomen pelastuslaitos)

 

Tehtävä: Seurata pelastussukeltajia sektorietsinnän aikana ja tallentaa reitit jatkokäyttöä varten. Yhdessä sukelluksista käytettiin harjoitusnukkea, joka myös varustettiin UWIS sukeltajayksiköllä.

 

Katso harjoituksen video täältä: 

UWIS Search
2018-08-05 10.15.04.jpg

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen vesipelastus- ja puomitikasyksikkö oli parkkeerattu Aurajoen rantaan harjoituksen ajaksi. Kaksi sukeltajaa yhtä aikaa sai tehtäväksi suorittaa sektorietsintä-harjoituksen.

UWIS poijut (3 kpl) oli viety etukäteen siten, että kaksi niistä oli sukeltajien puolella jokea ja yksi toisella puolella. Kaupungin ja rantatörmän aiheuttaman GPS virheen takia päädyttiin sitomaan poijut kiinteästi paikoilleen ja niiden sijaintikoordinaatit annettiin järjestelmälle manuaalisesti.

Veden lämpötila oli n. 18 astetta, näkyvyys vedessä nolla ja maksimisyvyys noin 4m

2018-08-05 10.55.20.jpg

Sukelluksen aikana sukelluksen johto käytti UWIS Tracker ohjelmistoa sukeltajien seuraamiseksi reaaliajassa. UWIS Pro Case sisältää optiona kovaan käyttöön tarkoitetun Panasonic Toughbook CF20A tietokoneen, jossa on IP65 vesisuojaus ja kosketusnäyttö sademoodilla.

Maksimi etäisyys Master poijun (yksi UWIS poijuista) ja PC:n välillä on tyypillisesti alle 100m mutta ulkoisella WLAN antennilla sitä voidaan kasvattaa aina 1km asti.

 

Snapshot - 312.png

UWIS Tracker näyttää sukeltajan sen hetkisen sijainnin, alias-nimen ja syvyyden. Seurantahännän pituus on säädettävissä ja taustakartat voi ladata koneen muistiin ennen sukelluspaikalle tuloa (offline). Tällä hetkellä ladattavissa on satelliitti- ja katukartta.

UWIS Tracker ohjelmaa käyttäen sukelluksen johto voi lähettää etukäteen määriteltyjä viestejä sukeltajille, seurata sukellusaikoja ja havaita mahdolliset, järjestelmän asetusten mukaisesti laukeavat, etukäteen sovitut hälytykset.

 

 

 

Turku eka pari.PNG

UWIS laitteet ja PC, jossa on UWIS Tracker ohjelmisto kerää sukelluksen aikaista tietoa lokitiedostoihin. Nämä tiedot voi tallentaa KML, GeoJSON tai NMEA formaattiin ja käyttää hyväksi jälkiraportoinnissa.

Viereinen kuvakaappaus Google Earth Pro ohjelmasta näyttää kahden sukelluksen reitit. UWIS voi päivittää sijaintitiedon kahden sekunnin välein, joten kahden sukeltajan tapauksessa, päivitystahti on neljä sekuntia kullekin sukeltajalle. Tässä tapauksessa oli vielä käytössä neljän sekunnin päivitystiheys, jolloin kunkin sukeltajan sijainti päivittyi kahdeksan sekunnin välein. Kahden sekunnin päivityssyklillä reitin kuva on tasaisempi ja mm. käännökset näkyvät selvemmin.

Nämä tiedot on käytössä heti sukelluksen päätyttyä ja ne on helppo lähettää esimerkiksi johtokeskukseen suoraan kentältä.

 

 

 

 

received_258439731431513.jpeg

Nukke pelastettu.

Yksi UWIS sukeltajayksikkö on hyvä kiinnittää etsittävään nukkeen. Siten sukelluksen johto voi todeta etsinnän edistymisen eikä pelastuslaitos kadota kallista nukkea.